Maandelijks archief: juli 2014

Vrijdag 31 juli 1914

De school waar we verblijven begint eruit te zien als een echte stal: schoven stro liggen met pakken op de grond en aan de muur hangen koppelriemen, patroontassen en ander getuig, de ruimte gonst van tumult en geroep. Iedereen stopt zich vol, met rijsttaart, met chocolade, met fruit allerhande.

 

Met enkele strijdmakkers, midden Dr. Martens
Met enkele strijdmakkers, midden Dr. Martens

Donderdag 30 juli 1914

Met mijn blauwe linnen broek, die amper halfweg mijn benen reikt, een veel te nauwe vest en een vormloze muts, ben ik zonder enige ontroering vandaag van huis gegaan. Ik was dus gemobiliseerd, en wat dan nog? Het zal wel niet zolang duren voor de demobilisatie er aan komt, eens het ergste voorbij, wie weet binnen enkele dagen reeds.

Het is nog goed ook! Zo krijgen we nog wat afwisseling midden die lange vakantiedagen.

De trein naar LUIK zat vol. In ons compartiment zaten Duitse families die terugkeerden naar hun vaderland. De gebeurtenissen van de laatste dagen worden besproken, zij het zwakjes weg …

Op het binnenplein van de citadel te LUIK heerste een drukke bedrijvigheid. Zonder veel moeite vinden we er geweer en rugzak terug zoals we ze er twee jaar geleden in het depot hebben achtergelaten. We vinden er ook kameraden terug waarover we niet meer hadden gehoord. En wat we er vooral terug vinden is de militaire discipline : als in kudde worden we naar de ST. WALBURGIS kazerne gebracht waar we ons kantonnement nemen.

In de kazerne bovenaan rechtstaande Dr. Martens
In de kazerne bovenaan rechtstaande Dr. Martens