Maandelijks archief: oktober 2016

Zondag 29 oktober 1916

Het was gisteren volle maan, de soldaten die een aantal vrouwen geschaakt hebben in het dorp doen alsof ze thuis in hun eigen dorp zijn, de ganse nacht hebben ze als echte negers muziek gemaakt en gedanst.

Commandant BAYARD keert terug naar EUROPA. CONGO begint me de keel uit te hangen, met al de roddels, intriges en dgl…. maar tenslotte, waar kent men dat niet?

En zo gaat mijn jeugd voorbij, ga ik nog énige illusie overhouden?

Vrijdag 27 oktober 1916

We zouden nu toch één van de dagen naar KIGOMA gaan. Men beweert dat… de Britten voor één keer hun intriges zouden vergeten en ons smeken om hen te helpen bij de bewaking van de Rhodesische grens die bedreigd wordt.

Wanneer en op welke wijze de demobilisatie zal gebeuren staat volop ter discussie.

Gisteren heb ik voor de tweede keer al, geprobeerd om een lintworm kwijt te geraken, nu voel ik me daardoor niet goed.

 

Zondag 22 oktober 1916

Er komen twee gevallen van meningitis voor bij het 1e regiment in GOTTDORP, ons vertrek wordt daardoor uitgesteld. In TABORA zijn er wel 250 gevallen, meestal met dodelijke afloop. Indien ook de Britten worden meegeteld, dan zijn er in de loop van de veldtocht al 3.600 gevallen geweest!

Nu doet weer het gerucht de ronde dat we zouden uitgestuurd worden naar het zuiden, om er de grens met RHODESIE te bewaken, men is niet helemaal gerust meer in de toestand aldaar!

Elke dag nu kunnen we de stoomfluit van een locomotief horen, het geeft een vreemd gevoel.

Woensdag 18 oktober 1916

Volgende week verhuizen we naar GOTTDORP. Het 1e regiment gaat naar LUSUNDI. Het is duidelijk nu, de veldtocht is voorbij. Voor wanneer de demobilisatie? Merkwaardig genoeg, sinds het einde van de vijandelijkheden hier, komen de laatste tijd steeds maar meer mensen uit EUROPA hier aan. Voor het eerst is er weer een trein voorbij gekomen. Door de soldaten en de dragers is hij onthaald met een krankzinnig enthousiasme, ze zien er het symbool in van hun nakende terugkeer. “Boula-Matari iko ngoufou! Anaradi kwetou!(?) Na TANGANYIKA!”.