Maandelijks archief: november 2016

Maandag 20 november 1916

Ik ben quarantainedokter geworden aan km. wsv(?)  aan de MALAGARASI.

De 17e ben ik per trein naar hier gekomen. Iedereen die de stroom wil oversteken moet 10 dagen in quarantaine, zo wil men vermijden dat de cerebro-spinale meningitis122 zich zou verspreiden in het district van UDJIDJI. Het 7e bataljon is volledig afgezonderd, er zijn daar al 5 dodelijke gevallen geteld. Het is vrij koud, en het regent praktisch gans de dag.

 

  1. Ontsteking van hersen- en ruggenmergvlies.

Dinsdag 14 november 1916

De regimentsdokter heeft me gisteren per telegram gevraagd of ik zou aanvaarden om als burger mijn dienst te blijven verzekeren in bezet gebied. Ik heb er een nacht over nagedacht en dan geantwoord : “Ja zonder twijfel”.

Vroeger heeft Dr. TROLLI, hoofdgeneesheer me nog beloofd dat ik bij het einde van de vijandelijkheden, aan de boorden van het TANGANYIKAMEER, een observatiepost zou krijgen in verband met de bestrijding van de slaapziekte.

Zondag 12 november 1916

De 3e compagnie heeft de trein genomen naar MALAGARASI, de 1e is gisteren al vertrokken. De dragers zijn vandaag, met veel plezier, te voet op stap gegaan.

Met de volle maan zijn ook de eerste regens gekomen.

Men kondigt de inname van POLA aan door de Italianen, ze zouden er 13 onderzeeërs hebben buit gemaakt.

OOSTENRIJK en HONGARIJE zullen nu wel inzien dat de toestand alsmaar verslechtert. Het moet hun wrok tegenover DUITSLAND alleen maar aanwakkeren.

Deelname van de Belgen aan het verder verloop van de Afrikaanse veldtocht lijkt meer en meer onwaarschijnlijk. DALCQ heeft me geschreven dat hij denkt hier te blijven na de demobilisatie, ikzelf ben eerder geneigd om terug te keren.