Maandelijks archief: december 2016

Donderdag 28 december 1916

De 25e ben ik pas om 4u30 in mijn bed geraakt. Alle officieren van het regiment waren uitgenodigd door de mess van het hoofdkwartier van het 5e bataljon op een groot kerstdiner. De champagne “vloeide bij beken”! Ik voelde me oud. Opnieuw werd gezegd dat de demobilisatie nog slechts een kwestie van dagen zou zijn.

Mijn taenia123 blijft me parten spelen.

  1. Lintworm.

Zondag 17 december 1916

Ik ben nu al 3 dagen in verlof in KIGOMA bij mijn beste vriend DALCQ, de enige waarmee ik echt vertrouwelijk kan praten.

In het pittoreske UDJIDJI heb ik ook GERARD ontmoet. Na deze “dolce farniente”, het hartelijke samenzijn met vrienden waarbij zoveel herinneringen werden opgehaald, zal het zeker met veel heimwee zijn, dat ik terugkeer naar GOTTDORP.

Gisteren is een sensationeel bericht binnen gelopen: Duitsland, dat nog maar pas ROEMENIE heeft leeggeplunderd, zou nu officieel een vredesvoorstel doen. Daar zit politiek achter denk ik: in geval van nederlaag zal men het volk kunnen wijsmaken dat het niet heeft ontbroken aan goede wil om op het juiste moment vrede te sluiten. Anderzijds is het mogelijk een zet om datzelfde volk ervan te overtuigen dat voor een oorlog tot het bittere einde de nodige offers moeten gebracht worden.

Afwachten is de boodschap.

Zaterdag 9 december 1916

Het 4e bataljon is deze morgen plots moeten vertrekken met onbekende bestemming. Er is sprake van een opstand in RUANDA, bij koning MUSINGA die over zo een 2 miljoen onderdanen heerst. Daarmee wordt mijn verlof uitgesteld, want nu is er niemand meer die mij kan vervangen.

Commandant BAYARD is sedert enkele dagen terug bij ons.

Naar het schijnt zouden de Roemeniërs BOEKAREST ontruimd hebben.

Ik begin er mij mee te verzoenen dat de oorlog nog tot na 1917 gaat duren.

Woensdag 6 december 1916

St. Nicolaas vandaag!

Ik heb volop mijn werk: er wordt een algemeen onderzoek gehouden van alle soldaten en vrouwen, om geslachtsziekten op te sporen. Meteen wordt gevaccineerd tegen de pokken. Er zijn “baronas”(?) met de vleet.

De tijd vliegt voorbij, ik ben nu al 10 dagen in GOTTDORP. Zaterdag mag ik voor 8 dagen verlof naar KIGOMA.

Het is nu blijkbaar nog maar een kwestie van dagen voor de demobilisatie begint.