Maandelijks archief: januari 2017

Dinsdag 30 januari 1917

Zaterdag verlaat het 2e bataljon KIGOMA, en wij nemen hun plaats in. DALCQ en GILLET blijven in KIGALI, ter beschikking van Dr. TROLLI, hoofdgeneesheer voor het bezette gebied. In het bataljon worden ze vervangen door GERARD en MORCAU die terugkeren.

Ik blijf bij mijn bataljon, tot op de plaats waar het zal worden ontbonden, daarna word ik ter beschikking gesteld van het ministerie van koloniën, althans dat is wat Dr. TROLLI me meedeelt. We zullen wel zien!

In afwachting ben ik er toch niet erg op uit om in CONGO te blijven, immers welke taak ga ik er toebedeeld krijgen? Ik ben vast besloten, al het mogelijke te doen om te kunnen terugkeren, indien mijn situatie mij niet bevalt.

Vrijdag 26 januari 1917

Commandant BAYER is teruggekeerd uit verlof in KIGOMA met enkele nieuwtjes: tegen 17 februari moet de streek van TABORA ontruimd worden. Het 1e regiment zal onmiddellijk vertrekken, dan volgen wij. In afwachting gaan we het 1e regiment vervangen in KIGALI. Het 5e bataljon riskeert daarbij uiteengetrokken te worden. Kapitein FANIEL is aangeduid om de reisroute te bepalen.

Gisteren heb ik een brief gekregen uit HALLE, gedateerd eind juni.

Dinsdag 23 januari 1917

De regimentsdokter, Dr. VALCK is vandaag afgereisd naar EUROPA.

Kolonel MOELAERT die voorbij kwam kondigt de demobilisatie aan voor één van deze dagen.

Nu had ik nog wel wat hier willen blijven. Ik ben nu goed geïnstalleerd, met een infirmerie, een farmacie en een laboratorium ook al is het allemaal een beetje in miniatuur. Ik heb weer zin in het werk.

Zaterdag 13 januari 1917

Ik ben heel droef gesteld, mijn gemoed komt vol en ik kan er niet eens om wenen.

Het lijkt nu zeker dat het decreet over de demobilisatie uitgevaardigd is. Ik zou dus kunnen vertrekken wanneer ik wil. Maar wat ga ik ginder doen?

Ik zou ook kunnen blijven, maar wat ga ik hier doen?

Ik verkeer op het ogenblik in een gemoedstoestand die niets te maken heeft met mensenhaat, noch met neerslachtigheid, maar die het fatale gevolg is van een wanhoopsfilosofie.