Maandelijks archief: februari 2017

Zaterdag 24 februari 1917

Alweer worden de plannen gewijzigd: ik moet nu het detachement van SVIHUS vergezellen, dat naar LULUA gaat. Oorspronkelijk was Dr. STOUFFS daar voor aangeduid, maar die blijft nu in het bezette gebied. Ik heb bezwaar aangetekend, en wacht nu af…

LULUA wordt altijd voorgesteld als een smerige streek. Het is hoe dan ook ver weg, en ik ben bang dat, eens ik in DILOLO zit, waar toch niemand heen wil en dat zowat een doodlopend straatje is, ik er niet zo gemakkelijk meer zal weg geraken. Ik wil in elk geval terug keren naar EUROPA via ELISABETHSTAD, en dan ga ik al het mogelijke doen om verder te kunnen reizen langs de oostkust. Ook al is de MIDDELANDSE ZEE niet bepaald rustig op het ogenblik, ik denk toch dat het de moeite moet lonen om die streek te zien.

Vrijdag 16 februari 1917

Mijn moreel is heel goed, ook al zouden er redenen kunnen zijn voor het tegendeel…

Naar het schijnt zou het bataljon gesplitst worden in drie detachementen: één voor KONGOLO, één voor de OUCLE(?) en één voor KABINDA. Ik neem zelfs de moeite niet om meer bijzonderheden te vragen aangaande mijn situatie, niet bij commandant BAYARD, en evenmin bij Dr. LYAME, ik laat de zaken op hun beloop… DALCQ zie ik nu van tijd tot tijd in het hospitaal voor zwarten in KIGOMA, hij denkt dat hij in september zal kunnen terugkeren naar EUROPA, zijn twee jaar dienst zijn dan verstreken. Hij hoopt dat hij ginder in een hospitaal achter het front zal kunnen werken, hij vind dat hij aan het “roesten” is… Ik zieniet in hoe men zou kunnen leven, in een klein stadje ergens in FRANKRIJK, anders dan met te werken, van ‘s morgens tot ‘s avonds.

Fig. 70. Kigoma, hospitaal van de zwarten, Dr. Martens en Dr. Dalcq.
Fig. 70. Kigoma, hospitaal van de zwarten, Dr. Martens en Dr. Dalcq.

 

Afb. 52.  Kigoma, hospitaal van de zwarten, Dr. Martens en Dr. Dalcq.

 

 

Maandag 12 februari 1917

Er zijn orders gekomen, gevolgd door een tegenorder, gevolgd door weer een tegenorder en zo verder, om ons BOUGWE KAAP te doen verlaten. Uiteindelijk zijn we gebleven. We zitten er volledig afgezonderd en hebben zelfs niet de mogelijkheid om de zieken af te voeren. Dr. STOUFFS is naar hier gestuurd ter versterking van de medische dienst. Het bataljon valt hier volledig uiteen. Ik weet nog steeds niet wat men met mij gaat aanvangen. Ik werd in elk geval niet aangewezen om in bezet gebied te blijven.

Volgens de laatste berichten uit EUROPA zouden de verenigde staten van AMERIKA de oorlog verklaard hebben aan DUITSLAND. Wat zouden de Duitse diplomaten nu weer hebben bekokstoofd? Er valt alleen maar uit af te leiden dat de oorlog er door verlengd wordt. De miserie gaat nog wat groter worden in BELGIE.

Sinds ik hier ben gebruik ik de maaltijden op mijn eentje, ik woon in een huis, een beetje afgelegen van de rest, recht tegenover het meer dat vlakbij is. De zeelucht scherpt mijn appetijt aan. Ik kan het hier best stellen in alle rust en eenzaamheid. Ik begin zelfs te denken dat ik in het sombere EUROPA, waar ik kortelings misschien zal zijn, heimwee ga hebben naar het zonnige AFRIKA!