Maandelijks archief: maart 2017

Dinsdag 27 maart 1917

Gisteren is de “St. GEORGE” een radiotoestel komen halen voor BISMARCKBURG. De Britten beweren dat ze BAPAUME128 hebben ingenomen en dat het front aan de SOMME 16 km. vooruit is geschoven!!

Hier doet WINTGENS in het zuiden nu en dan een verschijning en geeft er daarbij enkele Engelse colonnes van langs. Het wordt tijd dat men er ééns en voor altijd een eind aan maakt!

Voor het overige is het bestaan er hier een van “far niente”. Voor mezelf blijven de dagen goed gevuld. De streek is heel mooi. Indien ons verblijf hier lang genoeg duurt, en alles wijst daarop, dan hoop ik wat meer van de streek te zien.

Vers voedsel is eerder schaars, de jacht brengt niet veel op, een zebra en enkele antilopen. Ik begin met de aanleg van een groententuin…

Het 1e detachement is deze morgen naar KITOPE vertrokken.

Iedereen laat zich een beetje gaan. Wat komen wij hier eigenlijk ook doen?… Gaan we hier met onze neus op de grens geplakt moeten blijven zitten, tot het de heren Britten eindelijk zal behagen de zaken eens ernstig aan te pakken om eindelijk een eind te maken aan de veldtocht?… Zo kan het nog lang duren, 2 maand, 3 of 6 maand…

Ik heb alle hoop opgegeven om nog vóór de winter terug in EUROPA te geraken… en wie weet wat er nog gebeurt vóór het einde van dit jaar?

Overal om mij heen zie ik dat er bridge gespeeld wordt en menig aperitief wordt naar binnen gegoten…

 

  1. Gemeente in het Frans departement Pas-de-Calais

Zaterdag 17 maart 1917

Het is avond, en ik zit in mijn tent aan de oever van het meer, in de baai van VUA. Met de overvolle “DHANIS” zijn we gisteren in de loop van de voormiddag vertrokken, om over een vrij woelig meer tot hier te varen. Tijdens de dag heb ik genoten van het uitzicht van de oever, een ononderbroken rij van steile en wilde rotsen, geheel verlaten en onbebouwd.

De Britten hebben BAGDAD ingenomen. Ze kunnen zich een mooie pluim op de hoed steken de heren Britten. Hier kan men alleen maar beschaamd zijn over hun verregaande verwaandheid. Eerst hebben ze onze hulp om gemakkelijker TABORA te bezetten geweigerd, maar nu komen ze wel weer af… Ik heb me laten wijs maken dat ze versterking zouden gevraagd hebben van onze zwarte soldaten, maar dan wel zonder het kader van Europese officieren!! Wat een mentaliteit!!

Donderdag 15 maart 1917

Vanavond schepen we in, bestemming … VUA!!?  Echt waar!

Of het nu dat is of JAPAN, het maakt me voor het ogenblik niet uit!

Kolonel H. … die generaal T. vervangt, is vandaag uit KIGOMA teruggekomen met het nieuws dat WINTGENS RHODESIE en KATANGA bedreigt… Alle plannen voor de terugtocht zijn opgeschort. Het 5e bataljon, samen met het detachement van LULUA, 641 man, gaat naar KITOPE, met de bedoeling elke colonne die naar RHODESIE opmarcheert in de flank aan te vallen. Het 6e bataljon gaat naar BISMARCKBURG om van de tegengestelde kant aan te vallen. Het 1e bataljon dat op weg was naar ELISABETHSTAD moet stoppen. Dr. STOUFFS neemt het hospitaal van het 5e bataljon over en ik word bataljonsdokter.

‘s Namiddags krijgen we bericht dat we ‘s anderendaags moeten vertrekken. Dr. RODHAIN is er in geslaagd op tijd genoeg middelen bijeen te krijgen om een mobiel hospitaal samen te stellen.

Fig. 71. Personeel van het hospitaal.
Fig. 71. Personeel van het hospitaal.

Maandag 12 maart 1917

Indien ik niet meer ingedeeld ben bij een detachement van het      5e bataljon, dan komt dat omwille van “het belang van de dienst” vertelt Dr. RODHAIN me. In STANLEYSTAD werd dringend een dokter gevraagd, en het mocht geen hulpdokter zijn. En vandaar! Intussen vraagt men er nu een in KATANGA. Dr. RODHAIN heeft de regering gevraagd of ik daarvoor in aanmerking kom, ik zou dan niet naar SANDOA moeten.

Op mijn vraag om naar EUROPA terug te mogen krijg ik als antwoord, dat daar geen sprake kan van zijn. De jongeren moeten zorgen voor een “roulement” en inspringen om de ouderen die in verlof gaan en pas na 6 maand terugkomen, tijdelijk te vervangen.

En daarbij, “orders zijn orders, en gehoorzamen is de boodschap” zegt hij, “overigens indien iedereen zou doen wat jij al gedaan hebt, dan kan het niet beter”. Dat hij maar niet denkt met zulke uitvluchten en excuses mijn eigenliefde te strelen.