Maandelijks archief: juni 2017

Dinsdag 26 juni 1917

De grote generale staf vertrekt vrijdag naar DODOMA. Het 3e bataljon gaat hen achterna, het 1e detachement vertrekt maandag. Er gaat zich een scherp probleem stellen wat betreft de dragers. Ik krijg er maar 12, het worden zware tijden!

Onderluitenant ZIMMER van het 7e bataljon is in UVIRA door zijn eigen soldaten omgebracht, en bijna  had  ook  de  commandant  hetzelfde   lot  ondergaan.  Sinds  het begin van de oorlog zijn er 2 à 3 dergelijke gevallen voorgekomen. In de grond is het meestal de blanke die er de schuld van is dat zoiets spijtigs gebeurt.

 

Zondag 24 juni 1917

Sinds gisteren ben ik in BOUGWE, waar ook het 2e bataljon zich heeft verzameld. De 1e compagnie van het 1e bataljon is samen met de 1e compagnie cyclisten aangekomen. De rest van het 1e bataljon komt morgen, gevolgd door het 2e bataljon. Wij gaan onverwijld naar DODMA om ons pas daar goed te organiseren.

De Britten zijn van plan om ten allen koste de veldtocht nog dit jaar te beëindigen. Het werd tijd!

 

Dinsdag 19 juni 1917

Ik ben toch nog altijd in UDJIDJI, dat komt omdat DALCQ in verlof is naar TABORA, en aangezien hij mij moet vervangen wanneer ik weg ga, kan ik voorlopig nog niet vertrekken. De “DHANIS” is in VUA troepen gaan halen, hij zal minstens twee maal moeten varen om iedereen hier te brengen. Dan moeten de drie bataljons op slagorde worden gebracht, ze moeten worden uitgerust en naar DODOMA getransporteerd. Daar zal nog wel een tijdje overgaan. Men moet er daarbij rekening mee houden dat binnen drie maand het regenseizoen weer begint!

Nieuws uit EUROPA: MESINNES (MESEN) is ingenomen door de Britten, nadat er zich daar een explosie zonder voorgaande heeft voorgedaan. Zou men langs die kant een offensief inzetten? Waarschijnlijk! Men zou dan RIJSEL kunnen voorbijgaan langs het noorden, maar het zal een werkje van lange duur worden!

Na DUJARDIN is nu ook DUTRY, beiden hulpdokters uit BRUSSEL, teruggekeerd wegens ziekte. Wie blijft er nog over: GILLET, geplaagd met beriberi, DALCQ die “kimpenter”(?) heeft, MARTIN die pas is aangekomen, en ikzelf die zich aan het één en ander  mag verwachten de komende dagen.

Donderdag 14 juni 1917

Het eerste detachement van het 3e bataljon is aangekomen. Ze hebben zich op 6 km. van hier geïnstalleerd, in volle “pori”(?). Per fiets ben ik vandaag eens tot daar gereden. In vergelijking met het bruisende UDJIDJI is het er maar een trieste bedoening. Met de gebergte van LUSUMBI vlak bij, is het moeilijk te geloven dat men slechts op 6 km. van een geciviliseerd omgeving zit. Binnen 2 à 3 dagen ga ik mij daar ook moeten vestigen.