Maandelijks archief: juni 2018

Zondag 30 juni 1918

De moffen zouden vóór VILLERS staan. Een opluchting, ik dacht al dat ze niet ver van PARIJS meer waren!

De Italianen hebben een tegenaanval ingezet tegen de Oostenrijkers en zijn de PIAVE overgestoken!151

Engelsen en Fransen voeren met succes een tegenaanval uit op het westelijk front.

Ook de Russen zijn opnieuw aan het vechten.

In Oostenrijk zou er opnieuw gestaakt worden.

Een heleboel nieuws, dat ons bereikt na een hele poos van stilte.

Met de studies gaat het maar langzaam aan. Beroepshalve ben ik verplicht ganse namiddagen te verliezen met te luisteren naar onnozelheden.

 

151 Rivier in Italië boven Venetië.

Zaterdag 8 juni 1918

“Weet ge” zegt men mij, “men spreekt over de MARNE in een mededeling!” “Ha ja, wist ge dat nog niet?”

Het staat vast, dat de uitkomst van deze oorlog nu beslist wordt, in een heroïsche strijd. Indien FRANKRIJK niet ten onder wil gaan, dan zal het zijn laatste kinderen moeten opofferen, en de dienstplichtigen van de klas 19, amper onder de wapens geroepen, in de strijd moeten werpen, arme jongens!

Mocht het Duits offensief mislukken, dan komen er waarschijnlijk vredesvoorstellen, en die zullen van die aard zijn, dat onze regeringen, ze niet meer zomaar zullen durven afwijzen, zeker niet na al het bloed dat is gevloeid. Maar ik zeg het en herhaal het: “waarschijnlijk…”

Maandag 3 juni 1918

Het front aan de “chemin des dames” is doorbroken, de AISNE is overgestoken, en de eerste heuvels ten zuiden zijn ingenomen. Ik ben er omzeggens ziek van. En dan moet ik nog zien dat er in mijn omgeving een ergerlijke absolute onverschilligheid aan de dag gelegd wordt: er is niet één officier die zich zelfs maar de moeite getroost om eens de kaart te bekijken!! “De Duitsers zijn 75 km vooruit geschoven? Niet mogelijk!!” “De Duitsers hebben de AISNE overgestoken?”… “En dan? In 1914 hebben ze toch ook de MARNE overgestoken!!”… Triest, maar vooral idioot!

Zaterdag 1 juni 1918

Vandaag heb ik bericht gekregen van het groot hoofdkwartier, er zal gevolg gegeven worden aan mijn verzoek om terug naar België te keren, “van zodra de geneeskundige dienst verzekerd zal zijn”. Het was te verwachten!

Aan het westelijk front lijkt het wel dat de Duitsers er komaf willen mee maken door onvermoeibaar steeds weer aan te vallen. Wat gaat het resultaat van dat alles zijn?

Niemand die het kan voorspellen.