Zondag 26 september 1915

Krak! Het is dan toch zover! Deze keer lijkt het ernstig te zijn. Het communiqué van de 26e om 7 u. luidt als volgt: “De Engelsen hebben met succes een aanval uitgevoerd ten westen van LOOS; de Fransen hebben hun medewerking verleend ten noorden van ARRAS,  … bombardementen, granaten, … mijnen … In de sector tussen SUIPPE en AISNE in CHAMPAGNE, hebben onze troepen, na een nieuw en intens bombardement van de vijandelijke loopgrachten, abri’s en versterkingen, de aanval ingezet en hebben praktisch alle eerste stellingen van de vijand ingenomen. De vooruitgang duurt voort”

Dat is ten minste goed nieuws! De aanhef van het bericht vind ik wel wat hoogdravend en verwaand. Ofwel wijst dat op een buitengewoon zelfvertrouwen, ofwel wil men de tegenstander verschalken en elders aanvallen, bijvoorbeeld in de ELZAS. De toekomst zal het moeten uitwijzen. Iedereen wacht af en doet zijn best om kalm te blijven. De conversatie verslapt of men komt steeds weer op het zelfde onderwerp uit. Terug naar LUIK, vooruit rukken … GRIEKENLAND mobiliseert. Straks staat de hele BALKAN in brand! Het is ongelooflijk, oprecht kolossaal. Ik blijf er een beetje verdwaasd bij!

Ik keer terug naar het klooster in AVECAPELLE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>