Maandag 27 september 1915

Zowel bij het slapengaan ‘s avonds als bij het ontwaken ‘s morgens, begin ik te piekeren. Een heleboel gedachten gaan me door het hoofd, ik heb enorm veel hoop. Er komen nu berichten binnen die al wat meer officieel zijn: de eerste lijnen zijn ingenomen in CHAMPAGNE, men boekt vooruitgang in ARRAS, de Engelsen zouden 8 kanonnen buitgemaakt hebben … Er wordt vurig gediscussieerd, daarop zwijgt iedereen, de blik in het ijle gericht, om dan plots weer allerlei veronderstellingen naar voor te schuiven.

Tegen de avond is er een communiqué van de 26e om 23u30. SOUCHEZ is door de Fransen ingenomen, ze rukken verder op naar GIVENCHY. Links van hen hebben de Engelsen 8 kanonnen buit gemaakt, en over een front van 25 km is men dwars over allerlei fortificaties en verschansingen doorgedrongen tot een diepte variërend van 1 tot 4 km. De buit aan materiaal is aanzienlijk. Het doorstoten naar het noorden toe gaat verder … Over het hele front zijn er de laatste twee dagen 20.000 krijgsgevangenen genomen en zijn er 24 kanonnen buitgemaakt … Het enthousiasme groeit, ik tracht kalm te blijven, maar het is moeilijk en ik laat me toch gaan: ach, wat zullen die arme Russen nu tevreden zijn!! En de Bulgaren, dat men ze er maar eens goed van langs geeft! En de Turken, die zullen ook nogal een gezicht opzetten! Men geniet ervan, overweegt nog eens alle voor en tegens, discussieert over en weer.

Rond 18 u. vertrek ik naar de P.P. Het regent en de weg is omzeggens onbegaanbaar. Nog een geluk dat de lichtfakkels van de Duitsers voor wat klaarte zorgen want tussen het slijk en het gras is de weg nauwelijks te vinden. Er is een nieuwe post ingericht, enkele meters achter de spoorlijn niet zover van onze vroegere kelder. Het is er vrij comfortabel. De post bij hoeve nr. 3 is afgeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>