Zondag 21 november 1915

Om 12u30 vertrek ik naar CALAIS. Ik kom er aan om 21 u. Op de eerste dag na heb ik tijdens mijn verlof schitterend weer gehad, zeker voor de tijd van het jaar. Bij mijn terugkeer uit verlof voel ik mij een beetje opgepoetst, wat verfijnd, een weinig sentimenteel. Ik vraag me nu af waar ik gebleven was met mijn gevoelens!

De meeste mensen zien blijkbaar niet echt hoe afschuwelijk de oorlog wel is en hebben geen benul van de gruwelijke maar soms ook sublieme aspecten ervan.

Ik heb de indruk dat de Franse soldaat het nog lang kan volhouden, en dat schijnt ook het geval te zijn voor de burgerij.

Door de mislukkingen in de BALKAN (SALONIKI en de DARDANELLEN) komt er zeker geen eind aan de oorlog vóór 1917. De Duitsers zijn in hun opzet geslaagd: de geallieerden tot een zware krachtsinspanning verplichten, daar waar ze het daartoe het minst bereid waren. De vrede die zo tot stand kan komen, zal waarschijnlijk gepaard gaan met een “status quo ante”, en tegen 1917 zal dat nog aanvaardbaar lijken ook. Erger zou het zijn indien reeds in 1916 vredesonderhandelingen dienden gevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>