Vrijdag 26 november 1915

In India House, waar het Ministerie van Koloniën is gevestigd ga ik me aanbieden. Daar krijg ik de voorwaarden te horen van de dienst in CONGO. De duurtijd is tot het eind van de oorlog plus 3 maand. Tot daar geen bezwaar! Het loon: 10.000 fr. Ook dat bevalt me! Ter beschikking van de gouverneur van KATANGA.

All right! Ik vraag bedenktijd om het contract nog eens goed na te lezen. Daarna kom ik terug. In afwachting moet ik alvast een geneeskundig onderzoek ondergaan bij Dr. PHILIPPE uit BRUSSEL. Het is het type dokter van de grootstad, chic en charmant.

Er is één bepaling in het contract waar ik het moeilijk mee heb: er wordt gestipuleerd dat ik er mij toe verbind naar elke plaats in CONGO te gaan die me zal worden aangewezen. Daar wil ik meer van weten, en ‘s namiddags ga ik uitleg vragen. Ik dring er op aan dat men mij de verzekering zou geven dat ik in KATANGA kan blijven. Men maakt me echter duidelijk dat zoiets uitgesloten is. Nadat ik ook het contract van DALCQ heb mogen inkijken, dring ik niet langer aan en teken.

Ik krijg 400 fr. voor uitrusting, 350 fr. voor reiskosten, 15 fr. per dag voor mijn verblijf in LONDEN. Men geeft me ook een bon waarmee ik bij het agentschap COOCK een ticket kan afhalen voor de reis naar KAAPSTAD – ELISABETHSTAD. Ook krijg ik  een geleibrief mee voor de consul die mij een paspoort zal afleveren. Verder zijn er instructies voor de uitrusting, enz. … Nu de kogel door de kerk is voel ik me heel wat rustiger. Ik ga een wandeling maken tussen het onwaarschijnlijk kluwen van autobussen, taxi’s en wagens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>