Donderdag 24 september 1914

Om 5u worden we gewekt. Het was een erg koude nacht, het heeft naar het schijnt zelfs gevroren. Meer dan eens deze nacht ben ik wakker geworden van de koude voeten. De heldere lucht stelt een prachtige dag in het vooruitzicht. Vandaag zal de Koning de troepen schouwen. We moeten ons daartoe opstellen in een grote weide. Het valt me op hoe het 12e almaar aan het inkrimpen is. Voorafgegaan door twee automitrailleurs komt de Koning aan om 9u30. Hij stapt langs elke compagnie en drukt de hand van de officieren en de gedecoreerde soldaten. Zijn militaire groet komt wat stijf over, wat bedeesd, voor de rest ziet hij er zeer goed uit. Gedurende gans de tijd speelt het muziek meeslepende deuntjes. Wat lijkt de verschrikking van de oorlog hier ver weg! Rond 11u trekt de Koning zich terug, hij verklaart zeer tevreden te zijn over ons en hoopt verder op ons te kunnen rekenen. Iedereen vervoegt zijn kantonnement, en keert terug naar de realiteit… ‘s Namiddags is er vrijaf. ‘s avonds ga in het dorp souperen en dan drink ik nog een glaasje op café.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>