Zondag 27 september 1914

Na een rustige nacht zetten we ons om 7u op weg. We nemen de zelfde stellingen in als de vorige dag. We doden de tijd met het lezen van “lectures pour tous” en van de kranten, met eten, roken en kaartspelen. Dat alles gebeurt onder de muren van de forten, die zo nu en dan hun groeten sturen naar de vijand. Het weer blijft aangenaam, en voorlopig hebben we het nog niet te koud. Tot mijn grote vreugde kreeg ik gisteren een brief van mijn goede vriend BAESELEER. Wat heeft die man een sterk karakter! Ik lees en herlees telkens weer zijn brief. Ik hoop voor hem dat hij zo lang mogelijk in het hospitaal mag blijven, maar wat mezelf betreft, ik moet heimelijk toegeven dat ik hem zo rap mogelijk hier weer bij mij zou willen!

Deze voormiddag heb ik me druk gemaakt in een stel lafhartige idioten, doordrongen van angst. Ze krijgen het gedaan een sfeer van pessimisme te creëren die zich spijtig genoeg al snel meester maakt van hun klein groepje toehoorders. Het zijn egoïsten, die denken, dat wanneer hun persoontje ook maar even in gevaar komt, gans het land in rep en roer moet staan, en dat de zaak van de geallieerden verloren is. Ze hebben niet de minste zin voor relativering. In de grond is het belachelijk, maar tegelijker tijd is het intreurig.

De ganse dag zijn de forten doorgegaan met vuren, en tegen de avond ontstaat een reusachtige brand langs de kanten van LONDERZEEL. We zijn niet van onze plaats weg geweest tot 7u30, en dan mogen we terug naar het kantonnement.

Net als vorige dagen wacht ons in WILLEBROECK, voor het slapengaan, een lekker souper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>