Woensdag 30 september 1914

Na een verkwikkende nacht worden we om 5u gewekt. Onmiddellijk gaan we de loopgrachten in achter het fort. De dagorders spreken van een ernstige aanval van de lijn WAELEM – St. KATELIJNE-WAVER – WILLEBROECK. “Wie ook van de manschappen, hetzij generaal, kolonel of majoor tot soldaat, erop betrapt wordt te wijken, zonder daartoe het bevel gekregen te hebben, die zal onmiddellijk worden gefusilleerd!”. De toestand lijkt dus inderdaad bijzonder ernstig. Vanuit de forten en de artilleriebatterijen die achter de eerste lijn staan opgesteld, wordt onophoudelijk gevuurd. We blijven op onze stellingen. Rond 13u komt het bericht dat de toestand gunstig evolueert. De vijandelijke troepen waren deze nacht vrij dicht tot bij de forten genaderd, maar ze moeten zich nu terugtrekken. Naarmate het uur vordert, vermindert het kanonvuur in intensiteit.

Rond 17u worden het 1e en het 2e peloton van onze compagnie naar de loopgrachten gestuurd, vóór het fort gelegen. Het fort wordt nu aangevallen door zwaar vijandelijke geschut, van heel ver al hoort men de obussen met een vervaarlijk geronk aankomen. Met een donderend geraas ontploffen ze achter het fort. Zowel het fort als de artilleriebatterijen beantwoorden het vuur, een echte hel! Rond 20u, mag het 3e peloton dat niet mee naar vóór was gegaan, terugkeren naar zijn kantonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>