Zaterdag 22 januari 1916

De achterblijvers hebben de nacht doorgebracht in het kamp van MONTA, op zowat twee uur hiervandaan. De eersten komen hier aan om 8u30. Om 9 u. zet ik mij op weg met een eerste groep van dragers. Het is de bedoeling om door te stoten tot in KITCHNOU. We volgen het tracé van de spoorlijn, en onderweg steken we een rivier over op de schouders van de dragers. We trekken door een heel mooi landschap, al zijn we wat geblaseerd door de eentonigheid van elke dag. Weldra komen we langs een eerste dorp van inboorlingen dat slechts uit enkele hutten bestaat. Het gebied is maar dun bevolkt, dat komt omdat de streek zo goed als niets opbrengt. De dragers die voor de vorm kreunen als ze hun last moeten oppakken, lopen met een ongelooflijke soepelheid over de smalle paadjes. Tegen de middag zijn we op onze bestemming. Ik geef bevel de tenten op te slaan. Zoals elke dag krijgen we ook nu weer een flinke vlaag stortregen te verwerken. Het leven van de zwarten in hun hutten is te vergelijken met ons leven in de loopgraven, al moet ik zeggen dat het hier meestal wel properder is. De inboorlingen brengen hun tijd door met het puntvormig afvijlen van hun tanden, die ze poetsen na elke maaltijd (ze eten hoofdzakelijk meelballen van koren of maïs, ook wel in het wild geplukte snijbonen of andere wilde planten). Ze besteden ook veel tijd aan het verzorgen van hun uiterlijk waarbij de ene de andere zijn haar krult of afscheert, verder maken ze muziek(!), dat doen ze door zes à zeven latjes die op een plankje zijn bevestigd met de toppen van de vingers te doen trillen, in enkele zeldzame gevallen gebruiken ze een wat luxueuzere  uitvoering  van  dat  instrument, het  is  dan voorzien van een klankkast. Enkele van hen komen naar me toe voor verzorging van verwondingen, insectenbeten of tekenbeten.

Fig. 32. Zwarte vrouw met kinderen voor hun hut.
Fig. 32. Zwarte vrouw met kinderen voor hun hut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>