Woensdag 26 januari 1916

We marcheren gedurende 5 uur, en op 1 uur van SANKISHIA houden we halt. De streek hier is maar weinig geheuveld, met in het woud prachtige open plekken en van tijd tot tijd kleine moerassen. Het stikt hier van de tseetseevliegen, een echte plaag. Wanneer men zo uren aan een stuk doorheen deze absolute stilte marcheert blijft de geest geweldig actief, steeds weer spoken er gedachten  doorheen,  men  denkt  aan  de oorlog, aan de enorme blunders die de geallieerde hebben begaan in de DARDANELLEN, een morele ramp die in de islamitische wereld zware gevolgen zou kunnen hebben, aan de BALKAN waar men gelukkig de GRIEKEN heeft kunnen lijmen (denken we maar aan SALONIKI), aan de zogenaamde neutrale landen, die zoals o.a. NEDERLAND, op een schandalige manier profijt trekken uit de oorlogsomstandigheden 100 miljoen fr. winst per jaar naar het schijnt. Men denkt ook aan DUITS OOST-AFRIKA, dat we nog dit jaar hopen in te nemen, en waar ik waarschijnlijk dan nog een jaartje zal doorbrengen tot het einde van de oorlog. Meer dan goed is denk ik aan mijn terugkeer naar EUROPA, aan het ontschepen in ANTWERPEN, aan de thuiskomst in BRUSSEL … Het idee daaraan alleen al brengt me in een soort roes. Ik denk ook aan het spaarpotje dat ik zal kunnen maken door de dienst hier en dat van pas zal komen bij het verder zetten van de studies, ik reken toch wel op 10.000 fr. voor de resterende 2 jaar, en tegelijkertijd schrik ik een beetje bij die gedachte, omdat tot nog toe het pecuniair aspect als bijkomstig werd beschouwd.

Deze avond kunnen we  genieten van enkele smakelijke antiloopkoteletten, het beest werd deze namiddag door één van de dragers gedood.

Fig. 33 Dragers doorheen moeras.
Fig. 33 Dragers doorheen moeras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>