Zondag 30 januari 1916

De hall van de spoorwegmaatschappij ligt er verlaten bij, het is zondag en dus wordt er vandaag niet gewerkt. Het centrum van BUKAMA is gelegen op een kleine verhevenheid van het reliëf, men heeft die genivelleerd door de rotsen te laten springen met dynamiet. Er is een postkantoor, een winkel van de “inter tropical”, en een reeks kleine huisjes voor het spoorwegpersoneel. De spoorlijn loopt langs het laagste deel van de kom die BUKAMA eigenlijk vormt, men heeft er een belangrijke post willen van maken aangezien BUKAMA het eindpunt is van de spoorlijn ELISABETHSTAD – BUKAMA, en tevens de aanleghaven voor de boten van de lijn BUKAMA – KONGOLO. Na een aantal vruchteloze pogingen – het klimaat was te bar slecht – werd uiteindelijk besloten de post over te brengen naar SANKISHIA. Ik kan niet rap genoeg weg zijn uit deze droevige streek.

Intussen breng ik mijn vrije tijd door met werken in het klein kamertje opgetrokken uit plaatijzer waarin ik mijn intrek heb genomen, het is gelegen naast dat van Dhr. REMACLE, administrateur van KIKONDJA.

De “ménagères” spelen in Congo zo een belangrijke rol dat ik niet mag nalaten het er hier even over te hebben. Het zijn bijzitten, en de meesten mannen hebben er zo een. Er zijn mannen die smoor verliefd zijn geworden op hun “ménagère”, ze besteden er een hoop geld aan. Die dames kopen ontelbare stukken stof waarmee ze zich dan uitermate gracieus weten te tooien. Eigenlijk doen ze door hun levenswijze nog het meest denken aan de courtisanes uit de oudheid. Meestal voeren ze helemaal niets uit, als er water voorradig is nemen ze meerdere malen per dag een bad, ze kletsen met hun vriendinnen, gaan samen met hen op stap, en … bedriegen hun “man”. De prostitutie is alom verspreid, geslachtsziekten als syfilis en druiper zijn schering en inslag, enkele geneesheren wisten mij te vertellen dat bijna al hun blanke patiënten drager zijn van een of andere venerische ziekte. “Vuile hoer” is een scheldnaam die hier veelvuldig wordt gebruikt. De zwarten hebben overigens op dat gebied een ongelooflijk rijke woordenschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>