Zondag 30 juli 1916

Beladen als muilezels, met hun oorlogsbuit op de rug, hebben onze soldaten zich op weg gezet naar het oosten. De 1e compagnie en de mitrailleurs van het 5e bataljon zijn gisteren reeds vertrokken. We passeren door UDJIDJI, het wemelt er van Arabieren en gearabiriseerden.

Het 4e bataljon heeft er zijn intrek genomen in enkele luxueus gemeubelde huizen. Er zijn vele Arabische winkels, en de straten worden gevormd door grenenhouten huizen met rieten dak. Ik ben getuige van een uiterst pittoresk gebeuren: “in het voorbijgaan” hebben onze “sirikani” (?) een ongelooflijk aantal vrouwen van gearabiseerden geroofd, zeer tot ongenoegen van  deze  laatsten.  Gewapend  met  stokken  zijn  ze  in bende rond de colonne blijven hangen, om op een gunstig ogenblik de bevrijdende aanval uit te voeren.  De betrokken vrouwen hebben er op toegekeken met een onverschilligheid als van melkvee! Ik kom net op tijd op het “slagveld” om nog een aantal achtergelaten spullen te recupereren en die uit te delen aan de dragers, die zeggen natuurlijk niet nee.

We vervoegen commandant BAYER aan het spoorwegstation van LUITSCHE op 17 km. van KIGOMA.

Het in gebruik nemen van voormalig Duitse gebouwen verschaft ons een intens genoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>