Maandag 31 juli 1916

Een zeer vervelende mars van 20 km. langsheen de spoorlijn tot in MKIRESA. Om de tijd te doden achteraan de C.A. (?), vertel ik het verhaaltje van klein duimpje aan mijn sloebers van zwarten, ze lachen zich de tanden bloot. Nu en dan doe ik ook een babbeltje met de ontelbare “courtisannes” die achter de colonne aan lopen.

Er worden 20 Duitsers gesignaleerd ten zuidoosten van ons. Volgens de inboorlingen zouden bij de gevechten van de 27e, 3 blanken en 15 zwarten gedood zijn. We hebben enkele mooie wapens gevonden. Gisteren zijn we voorbij de plaats van het gebeuren gekomen, en onze “artiesten”, die zich daar naar het schijnt schitterend hebben gedragen, reconstrueren het gevecht met een ongelofelijke uitbundigheid en  mimiek. Gisteren zijn we ook voorbij twee opgeblazen bruggen gekomen vandaag geen enkele. De streek hier is uitermate arm: er wordt gezegd dat er tussen KIGOMA en TABORA op een afstand van 30 dagmarsen niets maar dan ook niets te rapen valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>