Woensdag 23 augustus 1916

Onze afgebeulde dragers zien verschrikkelijk af. Ze hebben vreselijke wonden, zeer pijnlijke kneuzingen, sommigen lopen er kreupel bij, anderen koortsig met tot 40° koorts. En die menselijke ellende sleept lasten voort over de paadjes, de éne een zware mitrailleur, de andere een kist munitie, nog anderen bedden, mondvoorraad en wat weet ik al meer… De arme WARUNDI, ze zijn omzeggens naakt, maar ze slapen onder de blote hemel, zonder deken, het is deerniswekkend om zien. Ze krijgen klop van een soldaat die ze bewerkt met de kolf van zijn geweer. “Doe maar” roept één van mijn dragers uit KATANGA, “sla hem dood, ik zal hem wel opeten! Ze mogen creperen al die WARUNDI !”.

We dalen af naar SINDÉ, in feite een moeras van 1 km. breed. De doortocht gaat met veel moeilijkheden gepaard omwille van het geaccidenteerd terrein. Omdat de dragers soms met kist en al onder het slijkerige water verdwijnen, wordt een soort reddingsdienst geïmproviseerd. Kinderen moeten op de rug van vader gedragen worden, de vrouwen van hun kant moeten hun plan maar zien te trekken.

Fig. 66. Warundi krijgers.
Fig. 66. Warundi krijgers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>