Donderdag 21 september 1916

Hier in BWANA LUKAMA begin ik het 5e schriftje van mijn oorlogsdagboek. Ik ben hier toegekomen nadat ik gisteren de WALA verlaten heb met de laatste 14 zwaar gekwetsten.

Hier zit ik dan in mijn tent, ik heb de vorige schriftjes van mijn dagboek overlopen, en nu zit ik te denken en te peinzen.

Hoe is het in godsnaam mogelijk, dat ik, na een bestaan zoals ik nu gekend heb, er een andere filosofie zou op na houden dan deze die me nu helemaal vervult, gebaseerd op jammerlijk scepticisme, determinisme en egoïsme. Ik heb nog niet echt zin kunnen geven aan mijn leven, en heb zelfs de hoop opgegeven dat vooralsnog te kunnen doen. En nochtans : “De schepping heeft me in het leven gegooid. Gelukkig of ongelukkig, uit een vrouw ben ik geboren. Ik kan niet ontsnappen aan het mensdom waartoe ik behoor”.

Binnen 8 dagen wordt ik 25 jaar, en nochtans, ik kijk niet vooruit, heb geen toekomstplannen, geen ambitie, geen verlangens… dat gebeure wat wil… maar wat eigenlijk?

————

Onderweg heb ik vernomen dat TABORA zich de 19e heeft overgegeven aan de zuidelijke brigade. (Dat was het geheim van de gouverneur en van bisschop LEONARD). De Belgische vlag wappert in TABORA. Goed zo!

Net als gisteren kondigt zich een formidabel onweer aan. Ik ga in mijn bed kruipen met een boek van MUSSET, na 20 dagen noeste arbeid mag dat wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>