Woensdag 27 september 1916

We zijn aangekomen in het station van LULANGURU, op 25 km. van TABORA. Tot hier ben ik moeten gaan om het 5e regiment en het hoofdkwartier van het regiment terug te vinden. HAINE en DELOOS zijn blijkbaar niet gesneuveld, ze werden enkel gekwetst tijdens de gevechten van het 1e regiment, en ze worden nu verzorgd in TABORA. Voor hen is de oorlog voorbij. Er is zelfs sprake van demobilisatie, maar dat lijkt me weinig waarschijnlijk. De Britten zouden nog altijd niet tot in TABORA geraakt zijn.

Er komen enkele berichten door uit EUROPA. Er is een offensief opgezet in FRANKRIJK (rijkelijk laat!), en ook in ITALIE, in de BALKAN en in RUSLAND. Het resultaat van dat alles: een groot vraagteken!

De onzekerheid over mijn toekomstige positie in AFRIKA is erg vervelend. Wat zal men met mij doen in geval van demobilisatie?

Commandant BAYER geeft me inzage van het verslag dat hij maakte aangaande de operaties waaraan het 5e bataljon deelnam. Ik lees erin: “Dr. MARTENS, heeft zich, nadat hij zijn hulppost had ingericht, in weerwil van hels vijandelijk vuur, zonder enige aarzeling naar de frontlijn begeven om er zelf de gekwetsten te gaan ophalen. Overrompeld door het groot aantal gekwetsten dat hij moest verzorgen en vervoeren, heeft hij blijk gegeven van een onvermoeibare toewijding, die zelfs na de uitputtende inspanningen nooit is verzwakt. Deze officier is reeds het onderwerp geweest van een vermelding in de dagorders aan het front in EUROPA. Ik vraag voor hem een nieuwe beloning voor zijn inzet”.

Na zoiets hebben we het wel gehad! Ik zal maar trakteren op een “faro”* zeker!

Enkele details over de slag bij MABAMA: 11 blanken waren betrokken bij de strijd, 3 ervan zijn gedood, 2 zijn gekwetst, en ook bij de vijand zijn er 2 gekwetst, in het totaal dus 7 slachtoffers. Van de 260 zwarten zijn er 82 gedood en 46 gewond.

* Biersoort, vooral destijds gekend in het Brusselse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>