Zaterdag 30 september 1916

Ik ben in TABORA geweest. Het heeft mij een onvergetelijk beeld van AFRIKA nagelaten: de marktplaats op het middaguur, met de drukte van de Arabieren, in hun lange witte gewaden, hun aangezicht met hun zwarte baard, als van was gemaakt, de vrouwen gehuld in schreeuwende kleuren, lonkend naar de piotten van de Boula-Matari,  stoeiende kinderen, boys, dragers, alles door mekaar, overgoten door een Afrikaanse zon, te midden van winkeltjes die allerlei prullen te koop bieden, en daarmee op elk ogenblik toch enkele slenteraars lokken.

Het is niet echt een grote stad: één enorme boma, enkele betere huizen verscholen in het groen en een station met aanhorigheden. Het heeft zeker niet de allures van een ELISABETHSTAD met zijn Europese winkels en openbare gebouwen.

Nu is het wel een feit, dat wij Belgen ons zelf altijd wel wat geringschatten.

Een grappige gebeurtenis heeft zich hier afgespeeld: bij het binnenvallen van onze troepen in TABORA hebben ze 300 geallieerde krijgsgevangenen bevrijd, die mensen zijn verplicht geweest bijna als slaven te werken, karren te trekken en op het veld te werken, en dat voor de ogen van de zwarten… niet te verwonderen dat ze het uitschreeuwen van vreugde! Onder hen was een Belgisch rijkswachtcommandant, die is nu aangeduid als directeur van de gevangenis. Naar het schijnt is de verhouding die hij heeft met de vroegere directeur, nu zelf gevangen, plezierig om zien!

Met verbazing, maar vooral met veel vreugde heb ik HAINE en DELOOS teruggezien in het hospitaal.

Commandant DACHEN is de hand gaan schudden van de Duitse luitenant die het bevel voerde bij het offensief ten zuiden van de KALUNDE.

Naar het schijnt zou de brigade noord… (?)

Velen die van het Europese front naar hier gekomen zijn vragen nu om zo snel mogelijk terug te mogen keren. En wij die hen er van verdachten dat het “plantrekkers” waren, waarom toch?

Fig. 69. Tabora.
Fig. 69. Tabora.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>