Dinsdag 22 mei 1917

Morgen moet ik het 5e bataljon verlaten. De komst van Dr. VAN DIEST is via de radio aangekondigd. Men heeft dus geen gevolg gegeven aan mijn vraag om in het 5e bataljon te mogen blijven. Zou ik ooit de reden kennen waarom dat niet is gebeurd?

Al 13 maand ben ik nu in het 5e bataljon, en volgens de commandant ben ik de officier met de langste staat van dienst van heel het bataljon. Ik kende er beter dan wie ook, elke soldaat, elke vrouw, elk kind… het doet me echt pijn aan het hart nu te moeten vertrekken… Ik kan het niet nalaten, te horen wat een “piot” daarover zei, zo op de eigen manier van de zwarten, iets zeggen, zowat langs hun neus weg, alsof ze het niet tegen u zeggen, want dat durven ze immers niet altijd. “Ingie atajua kinfania saiva saiva ya we? Uapi!”  “Zal iemand anders het even goed doen als gij? Nee toch!” En verder… “Met u gingen we niet dood!!” Ik pak mijn koffers voor de terugkeer naar VUA, waar ik commandant SVIHUS ga vervoegen.

Fig. 74. Oude vrouw voor haar hut.
Fig. 74. Oude vrouw voor haar hut.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>