Zaterdag 26 mei 1917

Ik bevind me nu aan boord van de “VENGEUR” in KAREMA. Ik ben op weg naar KIGOMA, ingevolge het marsbevel dat Dr. VAN DIEST, die me gisteren is komen vervangen, me heeft overhandigd. Van Dr. RODHAIN heb ik meer uitleg gekregen over die mutatie: het 5e bataljon wordt een reservebataljon, terwijl het 3e bataljon deel uitmaakt van een marscolonne, nu is Dr. VAN DIEST niet meer van de jongsten, en dus …Het afscheid van het 5e is zeer hartelijk geweest. “Nuede nezuri! muganga!” riepen de vrouwen me na.

Het meer was vrij wild deze nacht en de golven hebben het eerder kleine schip flink op en neer doen gaan. Om 14 u. slaan we brandhout in en nemen passagiers op in KAREMA (een katholieke missiepost).

Morgen doen we MPALA aan op de westelijke oever.

Vanuit KIGOMA zijn me enkele geruchten ter ore gekomen. De dames WINTGENS en VON SCHNEE, twee Duitse officiersvrouwen, die gevangen zijn genomen, en die zeer gesmaakt worden door sommige van onze officieren, zijn onderweg aangehouden wegens spionage.

WINTGENS die ziek is heeft zich samen met 500 man, van wie er ook alweer 200 ziek zijn, net zoals alle Europeanen trouwens, teruggetrokken ten zuiden van KITUNDA. Men had hem een Brits parlementair gestuurd om over zijn overgave te onderhandelen, maar hij heeft die fijntjes weggezonden.

Een Brits majoor heeft een compagnie deserteurs van WINTGENS gevangen genomen, hij heeft hen dubbele soldij en rantsoenen gegeven en een prachtige uitrusting, en zo is hij met hen opgetrokken als een colonne van WINTGENS. Enkele dagen later zou hij heel alleen teruggekomen zijn in TABORA.

Dank zij het snelle aanvoeren van Belgische troepen naar SIKONGE zou de hoofdstad ingenomen zijn.

Voorbereidende operaties tegen WINTGENS zijn gestart op 29 mei. Een echte nieuwe veldtocht zou er pas komen nadat die operaties beëindigd zijn, t.t.z. tegen eind juli.

De Belgische generale staf wordt ingericht in DODOMA.

Het mobiel hospitaal van het 1e regiment waarvan ook ik deel uitmaak, staat onder leiding van GERARD, met DALCQ als zijn assistent.

Dat valt wel goed mee. Zo ga ik terug DALCQ ontmoeten die van KASULU is teruggeroepen naar KIGOMA.

Fig. 75. Moeder en dochter.
Fig. 75. Moeder en dochter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>