Woensdag 22 augustus 1917

Heel vroeg in de morgen zijn we op stap gegaan door het hoge gras in de vlakte van de RUAHA. Om 10 u. hebben we de rivier overgestoken op een doorwaadbare plaats. Ze is 150 m. breed en met snel stromend water. Er zijn veel sporen van olifanten te zien. Op de zuidelijke oever, langs de weg KIDATU-MAFITI slaan we ons kamp op. Het 2e bataljon is teruggekomen, het 1e is vertrokken om de 24e KIBEREGA te bereiken. Zo hopen we de terugtocht van de Duitsers af te snijden die zich op de hoofdweg bevinden vóór het 1e bataljon.

Heel het 3e bataljon moet de 25e in KIBEREGE zijn. Er hangt hier een zware ongezonde atmosfeer. Mijn gezondheidstoestand is uitstekend.

Het 1e regiment is ongetwijfeld ontstaan uit de zwarte elitetroepen van de Congolese strijdmacht. De discipline is er veel strikter dan in de andere regimenten. Zo zijn onze piotten hier gewoon om elke avond hun eigen fuselierskuil te graven, iets wat onvoorstelbaar was in het 2e regiment.

Het 3e bataljon heeft slag geleverd, ze hebben 5 Europeanen en 35 zwarten gedood.

 

Fig. 77. Kamp in het woud.
Fig. 77. Kamp in het woud.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>