Vrijdag 24 augustus 1917

Het is 8 u. ‘s avonds en ik zit in mijn tent in het oerwoud. We zijn hier aangekomen bij het vallen van de avond. Gisteren hebben we het kamp bij de RUAHA verlaten om terug achteruit te trekken teneinde de hoofdweg te nemen. We hadden immers moeten vaststellen dat de weg naar MAFITI, aangeduid op de kaarten in werkelijkheid niet bestaat. De 1e compagnie van het 3e bataljon krijgt evenwel toch orders om, op kompas, naar KIBEREGE te gaan dwars door de brousse. Het valt te betwijfelen of zoiets mogelijk is door het hoge gras.

Dus, opgestaan om 5 u. deze morgen, zijn we op de weg moeten blijven wachten, tot het 1e bataljon de stelling SANSA zou hebben ingenomen.

Om 10 u. is het spektakel begonnen: kanonvuur, mitrailleurvuur, geweervuur. De dragers ondergaan het in stilte. Er worden enkele gekwetsten  aangevoerd,  we  rukken op. Het 3e bataljon gaat het voortouw nemen. Er worden 2 blanke krijgsgevangen afgevoerd, en dan volgen enkele “askaris”, en eindeloze rijen van dragers, vrouwen en inboorlingen…

De vijand is op de terugtocht. Het lijk van een Duitser wordt afgevoerd, zoals steeds gedood met een kogel door het hoofd. Onze piotten weten uitstekend te mikken. We passeren een verdedigingsgordel van mitrailleurs die zijn achtergelaten. Eén van onze pelotons heeft van zeer ver een omsingelingsbeweging ingezet. Het 3e bataljon schuift naar voor en passeert het 1e bataljon, dat er zeer vermoeid uitziet.

Vervolgens is het als van zelf gegaan, zonder één schot, zijn we vooruit getrokken door een woud, praktisch een oerwoud, vol doordringende geuren, met apen die onverschillig voor onze aanwezigheid van de éne tak naar de andere slingeren.

Morgen zetten we de aanval in op de tweede stelling, 3/4 uur hier vandaan. Onze mensen trekken er op uit om hier en daar wat te gaan schieten, kwestie van de vijand geen rustige nacht te gunnen.

Fig. 78. Dr. Martens onderzoekt moeder terwijl zoonlief aandachtig toekijkt.
Fig. 78. Dr. Martens onderzoekt moeder terwijl zoonlief aandachtig toekijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>