Maandag 8 oktober 1917

Deze namiddag ben ik de top opgeklommen die door de 3e compagnie van het 3e bataljon wordt bezet.

Ze hebben daar diepe loopgrachten en schuilplaatsen gegraven, er staan mitrailleurs opgesteld, men zou zich in DIKSMUIDE wanen aan de IJZER.

Vlak vóór ons verheft zich de “SIGNALBERG” die de gehele omgeving domineert. Rechts daarvan, de “koepel”, die we kost wat kost zouden willen veroveren. Onze voorhoede, de 2e compagnie van het 1e bataljon, is tot op 500 m. van de top genaderd, het heeft hen 1 dode gekost. Deze nacht gaat onderofficier DELEU, een buitengewoon knap man, een poging ondernemen om dat doel in te nemen. Mocht het lukken, dan ligt MAHENGE voor het grijpen. Indien de aanval mislukt, dan zal men het op een heel andere manier moeten aanpakken.

Het 3e bataljon, 4e groepering wordt bijeengebracht in MBANGALI  op de grote weg naar MAHENGE, en blijft daar in reserve.

De eerste groepering (2 compagnies) KESLER gaat naar voor.

De 2e groepering (2 compagnies) SVIHUS stelt zich op aan de rechterkant.

De 3e groepering (2 compagnies) DAELEMAN stelt zich hier op in het westen.

De 4e groepering (2e bataljon) staat onder bevel van commandant HERMEUS pas terug uit EUROPA.

Heel deze hergroepering wordt uitgevoerd om dan MAHENGE aan te vallen van uit het oosten. (Zie ook wat ik schreef 8 dagen geleden al).

Waarom toch komen de chefs niet eens ter plaatse om de toestand goed in te schatten?

De Europeanen hier zitten voor het ogenblik in de miserie: er zijn geen chop box meer! Geen vlees meer sinds ZAMANI! Rijst, altijd maar rijst! Gelukkig heb ik mijn kippen, zij helpen mij door de moeilijke dagen heen.

2 gedachten over “Maandag 8 oktober 1917

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>