Vrijdag 23 november 1917

Het is avond in het kamp “van het kanon”. Onze droeve geschiedenis wordt stilaan ongelooflijk. Gisteren zijn we in een mars van 5 uur tot in LIUGU gegaan. Vandaag hebben we een mars van 6 uur achter de rug, met de rusttijden meegerekend, 8 uur in een brandende zon. Dragers en soldaten waren op, ze hebben zich gewoon op de weg neergelegd.

Welnu?… Morgen moeten we terug naar KABATI om vervolgens naar LIWALE te gaan!!! Meer is het niet!! Ach! Wat is er toch veel mogelijk in AFRIKA! De manschappen beschikken over levensmiddelen tot de 25e inbegrepen, althans in theorie.

Vanaf morgen, de 24e, dag waarop ze in werkelijkheid niets meer zullen hebben, gaan we trachten hen zoveel mogelijk van de jacht te doen leven. Naar mijn gevoel zullen we daar moeten mee doorgaan tot de 28e inbegrepen. Ik ben wel eens benieuwd te zien hoe de mentaliteit bij onze zwarte soldaten gaat evolueren  in  die  periode.

Wij Europeanen, hebben voldoende levensmiddelen om tot JIMA-JIMA te geraken. Er zijn koeriers gestuurd naar MAHENGE en LIWALE, om ons zeer dringend een colonne met levensmiddelen tegemoet te sturen.

Ik vrees dat we voor een zware verantwoordelijkheid gaan komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>