Maandag 23 novembe 1914

Het is minder koud. Deze nacht is er intens artillerievuur geweest. Het is trouwens al enkele dagen dat zwaar geschut dondert van de morgen tot de avond. Met veel plezier heb ik de brieven beantwoord die ik kreeg van mijn oude vriend FERNAND BERNIER die samen met DETRY21 in een villa zit in DE PANNE, en ook van neef HENRI, die in tegenstelling tot wat ik dacht, met zijn familie in TURNHOUT is gebleven.

Deze namiddag was ik mij aan het warmen in een klein huisje, toen er een gezin binnen kwam, ze vroegen of ze zich ook wat mochten warmen. Het waren een vader, moeder, drie kinderen en een oude man. Ze kwamen van de streek van VEURNE, en ze hadden gedacht dat ze terug konden keren naar hun huis in EESEN bij DIKSMUIDE. Nu waren ze op de dool geraakt, ze wisten niet waar ze iets te eten zouden vinden, noch waar ze zouden kunnen slapen. De vrouw weende van schaamte omdat ze zich verplicht voelde te bedelen. Ze hadden hun zondagse kleren aan, maar konden hun ondergoed niet verversen. Ik ben dan de overschot gaan halen van een soldatenbrood, dat met gretigheid aanvaard werd. Wat had ik medelijden met hen! Ik duwde de oude man twee frank in de hand, hij gaf me de indruk het niet goed te begrijpen. Hoeveel van zulke sukkelaars dwalen er hier niet rond in de dorpen zonder eten en zonder onderkomen, vervloekt zij deze oorlog!

Om 5u. gaan we naar PERVYSE, we kunnen flink doorstappen, want de weg ligt er nu goed bruikbaar bij. Ons peloton gaat vanavond nog naar de loopgrachten bij de spoorlijn, die nu heel wat beter in orde gebracht zijn om ons te ontvangen. Men spreekt alweer van een aanval voor deze nacht. De voorposten werden versterkt. Als het waar zou zijn dat de Duitsers er op uit zijn door te breken nabij DIKSMUIDE, liever dan bij IEPER, dan zouden de geruchten over een nakende aanval wel eens waar kunnen zijn.

 

21 Legerkameraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>