Zaterdag 26 december 1914

Voor de eerste maal draag ik nu een rode-kruis armband. Ik heb hem eens goed bekeken, en ik voelde mij er heel anders bij, een beetje verwijfd, niet echt meer een soldaat!

Ik ben mijn vroegere makkers van de compagnie gaan opzoeken in VEURNE waar ze naar toe waren gekomen om gevaccineerd te worden. Het was een echt genoegen hen weer eens de hand te drukken. Ze zitten tegenwoordig in de loopgraven van DIKSMUIDE, slijk tot aan de knieën. De sukkelaars, wat zien ze er vuil en smerig uit, ik krijg zelfs de indruk dat ze een zekere geur verspreiden. En zeggen dat ik gedurende 5 maand geleefd heb zoals zij! Hoe is het toch mogelijk dat er al dergelijke bedenkingen bij mij opkomen, ik ben amper 8 dagen weg bij hen. Ze doen me een aandoenlijk verhaal: ze zaten in de loopgraven bij CAESKERKE de nacht van kerstmis, om middernacht hoorden ze hoe in de loopgrachten niet zo ver van de hunne verwijderd, de Duitsers een religieus kerstlied begonnen ter zingen. Toen die klaar waren met hun lied, hebben de onzen van de 4e sectie zich opgesteld, rechtop achter de loopgracht, en met de bevelvoerende officier aan hun zijde hebben ze dan “Minuit Chrétien” gezongen. De moffen hebben gereageerd met een hip, hip, hoera! en de onze hebben geantwoord met een hip, hip, hoera! Daarna werd het stil. En dan is men opnieuw overgegaan tot het uitwisselen van enkele geweerschoten. Mijn makkers waren nog bezig met hun verhaal, daar in de straat in VEURNE, wanneer twee vijandelijke vliegtuigen kwamen overvliegen. In gans de stad was het een algemene vlucht, van groot en klein. De vliegtuigen hebben drie bommen gelost, een beetje rondgevlogen over de huizen en zijn dan ijlings vertrokken.

‘s Avonds is er tijd voor lectuur, dam- en kaartspel. Buiten sneeuwt het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>