Zondag 27 december 1914

Van heel de dag ben ik niet buiten het “duivenkot” -zo noemen we onze hoeve- geweest. Het was te slecht weer, en bovendien begint men strenger toe te kijken op onze uitstapjes naar VEURNE. Normaal mogen we immers het kantonnement niet verlaten. We hadden anders nog een wandeling gepland naar DE PANNE voor vandaag. We hebben dan maar wat gelezen, Engels gestudeerd, met de kaarten gespeeld en damspel gedaan. Altijd weer dezelfde bezigheden! Soms wordt er ook gediscuteerd over de krijgsverrichtingen. Ik heb vastgesteld dat over het  algemeen de traagheid van de operaties wrevel wekt bij de publieke opinie. Zoiets is onbegrijpelijk voor wie weet wat het kost om loopgrachten aan te vallen die verdedigd worden door prikkeldraadversperringen, mijnen, granaten, mitrailleurs en geschut van allerhande kaliber.

Volgens mij zal de situatie hier blijven wat ze is, tot in het voorjaar, tenzij de Engelsen, die daar alle belang bij hebben, er in lukken om de vijand tot achter het kanaal van TERNEUZEN terug te drijven. Aan het oostfront hebben de Russen, die ten allen prijze KRAKOW willen innemen, zich weer eens, en dat voor de tweede maal al, laten beetnemen door de Duitsers. Ze slagen er niet in het centrum van het front in handen te houden, waarschijnlijk door gebrek aan wegen en spoorwegen in de Noord-zuid richting waardoor een snelle aanvoer van troepen onmogelijk is. Blijkbaar hebben ze zich nu teruggetrokken op reservestellingen om vandaar een nieuw offensief voor te bereiden. De vraag is maar, zullen ze een nieuwe strategie ontwikkelen? Alleen de toekomst kan dat uitwijzen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>