Dinsdag 25 augustus 1914

Gewekt om 4u. Het bataljon gaat zich “in zijn geheel” opstellen niet ver van WAERLOOS. De kanonnen van de forten vuren in hoog tempo. HENRI komt mij bezoeken, hij denkt eraan zich te laten opnemen in het hospitaal. Hij weet te vertellen dat zijn broer en zuster naar DESTELBERGEN zijn gegaan. Net zoals gisteren zijn ook vandaag weer heel wat echtgenotes en moeders “hun” soldaat komen bezoeken. Ze dragen de kinderen op de arm, en zo wandelen ze tussen de lichtbundels van de zoeklichten die de forten uitstralen. Rond 11u30 vertrekken we naar MECHELEN. De weg zit vol vluchtelingen, met velen liggen ze te slapen op het  trottoir; sommigen hebben hun vee meegenomen. De vluchtelingen hebben halsoverkop MECHELEN en omgeving moeten ontruimen. De vijandelijke artillerie bombardeert de stad vanuit MUYSEN: het station en het begijnhof zijn verwoest. Er volgt een lange wachttijd in WAELHEM. Het 9e regiment passeert. Met veel plezier zie ik CANTINIAUX5 terug en VERNIERS6 en CRAPS6 en zoveel anderen. Ongelukkig genoeg is er ook droevig nieuws: VAN BEGIN6 en MASURE6 zijn gesneuveld en ook TALLIERE6, RUELLE6 is dan weer gekwetst. BERNIER5 stelt het goed. Om 18u vertrekken we naar WAELHEM, tussen een samengepakte menigte, nog duidelijk onder de indruk van het bombardement in de voormiddag, trekken we door MECHELEN. In de troep heerst nochtans een goede sfeer, er wordt gezongen en we krijgen applaus. De mensen vertellen ons hoe de Duitsers weer huizen hebben in brand gestoken en burgers afgeslacht in een naburig dorp (SEMPTS). De St. Rombautstoren is slechts licht geraakt, maar de huizen eromheen zijn zwaar beschadigd. In het eerst volgende dorp op de weg van MECHELEN naar BRUSSEL moeten we rechtsomkeer maken. We moeten terug naar ons kantonnement van gisteren, hier zo een 14 km. vandaan, en het is al 21u30. Wanneer we opnieuw door MECHELEN trekken, worden we in het centrum uitbundig toegejuicht door de menigte. De mensen denken dat ze te doen hebben met de troepen die die morgen slag hebben geleverd. We bereiken WAELHEM en daar houden we halt. Nat van het zweet legt  iedereen   zich  te  slapenop de straatstenen. Ikzelf vind eerst een karretje, later een schuur om in te slapen. We worden gewekt rond 6u.

 

5 Medestudenten geneeskunde

6 Legerkameraden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>