Woensdag 26 augustus 1914

Rond 7u zetten we ons op weg richting MECHELEN. We houden halt op de weg, net voor het binnenkomen van de stad. In onoverzichtelijke rijen verlaten vluchtelingen de stad. (Naar het schijnt wordt MECHELEN verplicht ontruimd). Eén van de droevigste aspecten van deze oorlog is ongetwijfeld die vertwijfelde vlucht van zovele vrouwen, dikwijls nog wel in verwachting, van kinderen en ouderlingen; ook nu weer komt hier een boerenwagentje voorbij met een klein meisje een oude man en een geit. Rond 15u, algemene aftocht. Het is nu al voor de 5e maal dat we de weg doen tussen MECHELEN en WAELHEM. Na wat omwegen bereiken we ons vroeger kantonnement in WAERLOOS. Enkele soldaten hebben zich bij ons aangesloten, ze komen van het 2e regiment, een gans bataljon ervan is vernietigd. Ze hadden zich verschanst op de oever van de SENNE en ze konden niet meer weg, omdat de enige overgang van de rivier zwaar en onophoudelijk gebombardeerd werd door de vijandelijke artillerie. De enkelen die zich nu bij ons hebben aangesloten hebben de rivier al zwemmend overgestoken. Heel wat van hen zijn nog halfgek. Dat is trouwens steeds het geval na een gevecht. Er zijn ook grenadiers met ons mee. In het kantonnement aangekomen ga ik onmiddellijk slapen, nadat ik mij eerst nog heb gewassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>