Maandag 31 augustus 1914

Samen met BAESELEER heb ik de nacht doorgebracht 3m. hoog in het hooi. Zeer goed geslapen. In de voormiddag, wandeling langs hagen en heggen. Rond 13u30, verzameling in looppas! We vertrekken zonder rugzak, we nemen alleen patronen en reserverantsoen mee. (50 man werd uitgekozen). Bij een Senegalese hitte bereiken we DUFFEL en daarna MECHELEN. De straten, volledig verlaten bieden er een troosteloze aanblik. We gaan tot aan de brug. Vinden er een uitgelezen (wijn)kelder! Dan worden we naar BATTEL gestuurd om er de sluis te bewaken, ik klop er wacht van 21 tot 23u. Honderden vluchtelingen die, nog halfgek, uit LEUVEN komen, vertellen de vreselijkste verhalen. Rond 2u30 ‘s morgens schrikken  we  plots  wakker, er is een schot gelost. Geharrewar! Wat gebeurt er? Een halve gare heeft getracht de wachtpost te verschalken! Hij was er al in gelukt de loopbrug over te steken. Verbijstering, verklaring. Van 4 tot 6u ben ik schildwacht. Men heeft de sluizen geopend en het kanaal stroomt over. Er zijn drenkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>