Over het dagboek

Het dagboek is na de dood van Dr. René Martens in het bezit gekomen van zijn nicht, Irène Martens (enige dochter van de jongere broer van René) en haar man Antoon Queeckers.

Dagboeken
Dagboeken

Hieronder lichten zij dit verder toe:

Het is nu 100 jaar geleden dat de oorlog van 1914-1918, soms wel eens de “Grote Oorlog” genoemd, begon. Tussen de documenten van mijn oom Dr. René Martens die ik terugvond na zijn dood bevonden zich een vijftal “carnets de guerre”. Het bleek in zijn geheel een dagboek te zijn van de jonge milicien. Vrij snel nadat hij onder de wapens was opgeroepen kwam hij tot het besef dat de oorlog niet zo snel voorbij zou zijn dan dat hij oorspronkelijk had gedacht. Dat bracht hem er toe zijn belevenissen vast te leggen in een dagboek dat hij van dag tot dag bijhield. Het dagboek is oorspronkelijk geschreven in het Frans en werd door ons vertaald.

De oorspronkelijke tekst in het Frans is vanaf nu te vinden op www.carnetsdeguerre.be. (Le texte original en Français est maintenant disponible sur www.carnetsdeguerre.be).

Van 1914 tot en met 1915 maakte Dr. Réne Martens deel uit van het Belgisch leger dat hier in België vocht tegen de Duitsers. Vanaf 1916 tot 1919 werd hij ingezet bij de troepen die vochten in het toenmalige Kongo. Voor Prof. M. Zana Etambala, van de faculteit geschiedenis aan de universiteit van Leuven was de kennismaking met het dagboek van Dr. Martens de aanleiding om een grondige studie te maken van het aandeel dat Afrika heeft gehad in het verloop van de “Grote Oorlog”. Samen met deze studie zal het gedeelte van het dagboek dat handelt over de oorlog in Kongo, in de oorspronkelijke Franstalige versie, in boekvorm verschijnen later dit jaar.

Het is het “oorlogsdagboek” van mijn oom dat ik hier (vertaald naar het Nederlands) opnieuw tot leven wil brengen, door elke dag te hernemen wat hij optekende precies 100 jaar geleden. Het dagboek van René Martens begint op 30 juli. In werkelijkheid begon hij het schrijven ervan pas op 23 augustus 1914. Maar op die datum tekende hij uit geheugen op wat er de dagen vooraf gebeurd was. Het dagboek loopt tot en met 7 juni 1919, bij de terugkomst van Dr. Martens in Antwerpen.

I. Martens & A. Queeckers

Dagboeken - detail
Dagboeken – detail

5 gedachten over “Over het dagboek

 1. Geachte,

  Ik zoek informatie over Frans Martens, de vader van Dr. René Martens. Frans was in 1922 medestichter van de Geschied – en Oudheidkundige Kring in Halle. Hij heeft verschillende artikels geschreven in de Gedenkschriften van de Kring. Maar de Kring heeft vrijwel geen persoonlijke gegevens over hem. Tenminste, op dit ogenblik. Ik ben pas begonnen met het ontsluiten van het archief van de Kring omdat de Kring pas recent over lokalen beschikt waar dat mogelijk is. Ik zal dus wel informatie vinden en uiteraard meedelen. Dank u voor de aandacht die u aan mijn vraag wil geven.
  Met vriendelijke groeten,
  Jean-Claude Vanderpoorten
  Penningmeester K.G.O.K.H.

 2. Geachte
  Het verhaal vanRene Martens is voor ons heel interessant
  omdat dit afspeelt in de buurt van Mechelen en Walem.
  (augustus/ september 1914)

  Als heemkundige kring zijn we steeds op zoek naar deze verhalen.

  Is het te overwegen om dit verhaal op te nemen
  in ons tijdschrift?

  Heemkundige grt
  Rom Hugo
  voorzitter heemkundige kring Walem

  1. Geachte Heer,
   Dank u voor uw reactie van 12 maart. Mits bronvermelding is er geen enkel bezwaar dat u het verhaal van Dr. Martens zou opnemen in uw tijdschrift.
   Met excuses voor het laattijdig antwoord, en vriendelijke groeten.
   I. Martens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>